Ingerborg Penninx, pijnverpleegkundige, merkte op haar werk, op de pijnpoli, dat ze het zat was om in een snel tempo mensen naar de pijnpoli door te sturen. Ze is zich steeds meer gaan verdiepen in chronische pijn en heeft toen een sprong in het diepe genomen en is als zelfstandig pijnverpleegkundige aan de slag gegaan.
Ingerborg wilde een laagdrempelige cursus opzetten voor mensen met chronische pijn en zocht de samenwerking op met verschillende particuliere praktijken. Samen met collega’s Lorraine Mc Nab (fysiotherapeut) en Dorothee Talsma (oefentherapeut) is Ingerborg in de Fysio & Zo praktijken in Aarle-Rixtel en Son en Breugel het concept steeds meer gaan uitwerken en verfijnen, vanuit hun eigen ervaringen en kunde. Zij hebben nu een mooie cursus dankzij de kennis, ervaring met ondersteuning van het pijnprotocol, methodes uit de psychosomatische opleiding en het out of the box denken van Ingerborg. Inmiddels zijn er 4 cursussen geweest en hebben patiënten enthousiast gereageerd. Ook huisartsen zijn enthousiast en verwijzen steeds meer. In de cursus ‘Zijn met pijn’ wordt in kleine, veilige groepjes gewerkt.
Omdat pijn multidimensionaal ervaren wordt krijgen zowel de lichamelijke, mentale, emotionele als spirituele laag aandacht. Zo maken naast bewegen, het begrijpen van hoe pijn werkt in het lichaam en wat van invloed is, ook het herkennen en voelen van emoties, zingeving en de boodschap die achter de pijn kan zitten deel uit van de cursus. Uniek is dat gedurende de cursus Ingerborg kennis laat maken met de complementaire zorg; een veilige natuurlijke manier om zelf je klachten te verlichten naast de reguliere medische zorg.
De invulling gebeurt op een creatieve manier met improvisatie op basis van de behoefte die speelt in de groep. Deelnemers krijgen een thuiswerkboek waarmee zij zelf met opdrachten aan de slag kunnen en als naslag werk kunnen gebruiken. De cursus bestaat uit 8 lessen die vanuit de aanvullende verzekering vergoed worden, met nu nog een eigen bijdrage van 100 euro.
Enkele manieren waarmee gewerkt wordt:
• Sims worden ingezet met muziek, dansen, zingen
• Stoplicht methode
• Coping van vroeger naar nu
• Meditatie; naar de pijn toe gaan en ervan af
• ACT methodes
• Positieve gezondheid
Ook rouw komt aan bod. Verder is er een partnerles en een zelfzorg les waarin Ingerborg ook met methodes werkt die pijnstillend zijn vanuit de complementaire zorg. Het is de bedoeling om niet op de individuele klachten in te gaan maar op je eigen proces dat in een werkboekje met huiswerkopdrachten opgetekend en geoefend kan worden. Door de kleine groepjes is er ook wel aandacht om soms toch op individuele belevingen in te gaan en dat is ook helpend voor anderen.