Leestip: boek ‘Complexe pijn’

Eveline de Jong las het boek Complexe pijn, wat je lichaam je vertellen wil van Katrien van Pamel en Eva Plasschaert en werd enthousiast. Lees hier haar recensie:

De platen raken elk onderwerp dat belangrijk is bij chronische pijn of zoals zij heel terecht benoemen complexe pijn. Deze woordkeuze geeft erkenning aan het proces wat mensen doorlopen. Het opdoen van inzichten en het veranderen van patronen kost tijd, vergt veel doorzettingsvermogen en geduld. En het woord complex creëert ook hoop en openingen om te werken aan herstel.

Voor zorgverleners is het fijn dat de gespreksplaten flexibel ingezet kunnen worden. Je kan het stapsgewijs doorlopen of alleen de relevante platen erbij pakken. Ook tijdens de behandeling kun je makkelijk terug grijpen op het educatiemateriaal. Door de mooie illustraties wordt de kernboodschap goed overgebracht. Het boek biedt verdiepende informatie. Zo kun je de educatie aanpassen aan de zorgvrager, beknopt of uitgebreid.

De doe-oefeningen die gekoppeld zijn aan de uitleg en gespreksplaten maken het concreet en toepasbaar en helpen om het proces stapje voor stapje vorm te geven.

Het boek Complexe pijn, wat je lichaam je vertellen wil is een aanwinst voor de dagelijkse praktijk.